torsdag 11. juni 2009

ABC i ord og bilder - O

ABC i ord og bilder er kommet til O. Jeg har valgt meg Oksen – selve symbolet på sølvfunnet i Kongsberg. Historien startet i 1623 med gjeterbarna Helga og Jakob som passet dyra på beite. Oksen stanget hornet i fjellet og noe blankt kom til syne. Barna tok det med seg hjem og ga det til foreldrene som kunne fortelle at dette var sølv. Fedrene til barna smeltet sølvet og lagde knapper av det som de solgte, men så ble den ene arrestert og måtte fortelle historien om opphavet til sølvet.
Da Kong Christian 4. fikk beskjed om sølvfunnet som var gjort i Norge, ga han ordre om at sølvverket skulle etableres. Eventyret sluttet ved at Stortinget vedtok i 1955 å nedlegge Kongsberg Sølvverk.
Åsene/fjellene rundt Kongsberg er som en sveitserost – fulle av hull.
Det er spennende å oppleve gruvene og du kan ta gruvetoget inn til Kongens gruve – her kan man se hvordan gruvearbeiderne jobbet og hvordan de tok seg opp og ned i gruvesjaktene.Toget går 2300 meter inn i fjellet gjennom Christian 7's stoll. Inne i Kongens gruve har vi en fin festsal som vi bruker til ulike arrangementer. Den 26. juni kommer Märtha Louise for å lese eventyr inn i Kongens Gruve. Forøvrig har gruvetoget mange avganger pr dag i hele sommersesongen, så man kan oppleve det spennende gruveeventyret.


Denne oksen er støpt i betong og kunstneren er Sigmund Håvaldsrud fra Kongsberg. Oksen står på en liten plass ved Lågens bredd og kan beundres av de som promenerer på gangstien langs Lågen.
Du kan lese mer om Sølvverkets historie på Norsk Bergverksmuseum.ABC i ord og bilder er en lek som Petunia har startet på sin blogg.

11 kommentarer:

Petunia sa...

Det er alltid kjekt å høre lokalhistorie og lære mer om steder rundt om i landet.
En fantasisk historie og statuen var jo så flott:)
Det kommer ikke så godt frem av bildet hvor stor den er, men man forstår jo at den nettopp har stanget hodet i bakken og funnet sølvet!
Flott levert på O:)

♥Camilla sa...

Takk for kommentaren ;)
En flott okse, artig å mimre litt historie vi lærte om på skolen :)
Ha ei fin helg!!

TorAa sa...

Tenk så tilfeldig det store sølveventyret startet.

Har vært i gruvene flere ganger, like spennende hver gang.

Supert o-innlegg

Gro sa...

Å var det slik det startet altså? Kjekt å vite:) Hadde vært spennende å besøkt gruvene!
God helg!

Sommertid sa...

På Kongsberg har jeg vært mange ganger..men den her oksen har jeg ikke sett på min vandring..så da lærte jeg noe nytt...og så må jeg huske på å se ordentlig etter neste gang jeg er på besøk.

Charlotte sa...

Der skulle jeg absolutt ha tatt turen en gang!!! Kjempe spennende historie. Jeg har en stokk med sølvhåndtak som er laget av en av arbeiderene i gruvene... det er litt kult!!

Kjempe flott bilde og tekst!!!

Ha en super helg!

Hobbygåsa sa...

Så flott innlegg du har laget! Der har jeg faktisk vært en gang for lenge siden da jeg gikk på skolen :-) Ha en fin helg!

Flittige hender sa...

Flott med info om Kongsberg. Flott innlegg. Ha en fin helg

foto CHIP *Birgitta* sa...

Det är roligt med dessa gamla berättelser :)
Folk och fantasi hör ihop och vi borde fantisera mer i vår tid :)
http://foto.rudenius.se/post/2009/06/12/ABC-i-ord-och-bild-15.aspx

Anonym sa...

Tenk på meg da, som har vært utallige ganger på Kongsberg men aldri besøkt gruvene!! Uhørt er det, og noe jeg lover å rette på ved neste korsvei!

Rimkogeren sa...

Nyder når det uventede dukker op i naturen!