torsdag 15. oktober 2009

ABC i ord og bilder - D


Som alle skjønner, må D stå for dessert! Det søte punktum på et herlig måltid setter prikken over i-en. Her kommer det noen herlige desserter som ikke er alt for raske å lage, men så ser de så lekre ut og så smaker de så synderlig godt, mmmmm.  Da er det bare å brette opp ermene folkens. Den første jeg  lagde vi på gourmetklubb hos Nina (gourmetklubben har egen blogg):


Små fruktkaer med ostekrem

Dekorbunn:
100 g usaltet smør
120 g hvetemel
1 ts bakepulver
60 g melis
3 små egg
60 g glukosesirup (fås på apoteket) eller lys honning
2 ss melk
3 ss mandelflak


Tilberedning: 2 bakeplater 30 x 25 cm. Forvarm stekeovnen til 180 C. Smelt smøret og sett det til avkjøling i romtemperatur.

Kjør alle ingrediensene bortsett fra smør og mandelflak til en glatt røre i matprosessor.

Når smøret er fingervarmt, tilsettes det i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet.

Smør røren på bakepapir i et ca 3 mm tykt lag. Dryss mandelflak på røren. Stek hver bunn midt i ovnen ca 7 minutter til den er gyllen. Det er viktig ikke å steke for mye, da blir bunnen sprø og vanskelig å bøye.



Ostemasse
1 beger rømme
1 boks fløte
1 boks Philadelphiaost naturell
1 pakke gul gele


Lag geleen som beskrevet på pakken, men med halv mengde vann. Avkjøl

Bland rømme, fløte og philadelphiaos i en bolle og pisk det til stiv krem. Bland i den avkjølte geleen. Settes kjølig.


Pynt
Frukt/bær, gele (rød eller gul, laget etter anvisning på pakken)

Montering
Stikk ut rundinger av dekorbunnen med runde aluminiumsformer. Kle frmene med plast på innsiden, og plasser dem på et brett kledd med bakepapir. Dekk bunnen i hver form med dekorbunn. Skjær så striper av dekorbunnen (ca 4 cm høye) og kle formene på innsiden.

Hell ostemasse opp i hver form slik at det er igjen ca 1 cm opp til kanten av dekorbunnen. Sett til avkjøling - gjerne i fryseren.

Når ostekremen har stivnet litt, pyntes formene med frukt og glaseres med gele.

Denne desserten lagde vi hos Anne:

Karamellpudding med appelsiner og nøtter
Beregnet for 6 porsjoner

6 dl melk
1 vaniljestang
70 g sukker
4 egg
2 eggeplommer

Karamellsaus
50 g hasselnøtteflak eller andre nøtteflak
150 g sukker
1 dl nypresset appelsinsaft
2 ss Grand Marnier, evnt. Drambuie

Begynn med sausen: Smelt sukkeret i en kasserolle til brun karamell. Tilsett nøtter, saft og likør. Kok til alt sukkeret er oppløst i væsken. Kok inn til sausen får konsistens som sirup. Hell sausen i porsjonsformer, gjerne tekopper, eller i en bolle som rommer en liter.


Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene. Kok opp melken med vaniljestangen og frøene. Bland sukkeret, eggene og eggeplommene. Ta kjelen vekk fra platen. Bland melk og egg godt. Sil blandingen. Hell massen i formene med karamellsausen.


Stek formene i vannbad i stekeovn ved 120-130 grader C til massen stivner. Tiden er avhengig av formenes størrelse. Når puddingen er skjelvende og geleaktig, er den ferdig.


Server desserten med pisket kremfløte og ristede nøtter.

Denne desserten har jeg ikke oppskrift på, den ble servert som avslutning på et fantastisk måltid på Stadtholdergården i Oslo som tre av mine kollegaer spanderte på meg til min 50 års dag.
ABC i tekst og bilder er en lek som Petunia organiserer. Flere D innlegg kan du se her.

25 kommentarer:

Evami sa...

Hvor du frister!! Får kjempelyst på dessert jeg nå! Lekkert og ser og hlres fantastisk godt ut:) Spennede med Gourmetklubb

Petunia sa...

NaM!!! Dette her likte jeg!!!

Henny sa...

Uha. Nu sad jeg og blev lækkersulten her sent på aftenen. Det går altså ikke! ;-)

Mia sa...

Ser då bara helgott ut! Skulle gärna börjat laga något nu, men det får väl vänta till helgen :)

ElinSire sa...

Å ja! Så fantastisk! Elsker innlegg om mat, jeg elsker mat, og jeg elsker ikke minst desserter! Og kaker!
*sikle*

Hobbygåsa sa...

Denne D-en likte jeg godt, åh så deilig det ser ut. Og oppskrift på herligheten også - tusen takk! Den siste er jo umåtelig vakker også, håper den var like herlig i smak som i utseende. Ha en fin helg!

Living next to me sa...

mmmmmmmm det var ikke rett ting å lese rett før en går til sengs.
God helg F.

Madame sa...

Uhm, hvor ser det lækkert ud - tak for spændende opskrifter!

Margrethe sa...

Åååååå heeeerligheeet for noen fristelser. Hvordan kan jeg nå klare å fortsette dagen med grovbrød til lunsj og eple til dessert. Mmmmmm
Ha en fristende helg.

qehenne sa...

mmm.. dette så snadder ut for alle søtmomser. Og så dekorative.....Me like!

Tro Håb og Kærlighed sa...

D-essert ja! Flotte opskrifter, tak for dem. Fristelser, må jeg nok sige!

Turid sa...

Dessert, det blir det for lite av her i huset. Men det er jo godt ;-)

Rimkogeren sa...

Du skulle skamme dig, at bringe sådanne billeder og opskrifter. Mine tænder drukner i mundvand!
;-D

Lise sa...

Hvilken D! Den traff midt i mitt dessert-hjerte og -mage.

HildeS sa...

Nammenamm! Dette så utrolig digg ut..

Tino sa...

Nam! Dette var et fristende D bidrag. Så nydelig ut!

God ehlg :)

Tino sa...

Skulle være: helg!
Stokket om bokstavene litt ;)

linsky sa...

Mmmm!! Lekre desserter. :-)

Linda sa...

Deilige desserter....mmmmm

Strikkebesta sa...

Deilge saker for dessertgenerasjonen!

Eli Kristin sa...

Wow, noe så lekkert. Mye snadder for gode ganer, hi-hi!

Marit Johanne sa...

Å dette var fristende! Men heldigvis har jeg en nystekt eplepai klar :)

Margrethes hus og hage sa...

Så mye godt det var her, da! Dessert er jo prikken over ien, det :) Flott D-innlegg :)

Hilsen Margrethe

Sommertid sa...

Det her var farlige fristelser !
Har nettopp spist middag her nå...og nei..det var ingen dessert idag.
Ha en fin uke :)

linn kristine sa...

Glad jeg ikke er en gourmetkokk eller husmor - ellers hadde jeg spist meg ihjel på slike godsaker. :D