fredag 23. oktober 2009

ABC i ord og bilder - E


Petunia har sagt E. Da velger jeg meg egg. Egg bruker vi jo i mange forskjellige matretter. Jeg skal ha jentefest (ja, for vi er jenter selv om vi har passert 50). Da må jeg ha en kake til kaffen (selv om vi antakelig ikke orker noe kake, men en god vertinne MÅ ha kake, eller?). Tro om jeg skal lage sukkerbrød og pynte en fin bløtkake? Eller kanskje en sjokoladedrøm! Yes.
Kake ja, da må det en luftig eggedosis til. Grunnen til at kaken blir lett og luftig er at under piskingen danner eggehviten et mylder av mikroskopiske luftbobler. Eggehvitens evne til å holde på luften i boblene øker ved at vi tilsetter sukker. Når du ser kaken heve seg inne i ovnen, er det fordi de mikroskopiske luftboblene øker i volum. Når varmen så har tørket boblene, blir sukkerbrødet høyt og luftig, men da er det viktig at du har vært nøye med eggedosisen og pisket den stiv. Dette kan testes ved å skrive Ole med det som renner av vispen. Hvis O-en står igjen når e-en er skrevet, er eggedosisen klar. Det er også viktig at melet er siktet så det ikke blir melklumper, for man skal røre forsiktig og minst mulig i deigen. Mer om egg kan du finne her.


Sukkerbrød med sjokolade
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 plate kokesjokolade, rives fint
Stivpis egg og sukker. (Se tipset over). Sikt i hvetemel og bakepulver, litt om gangen og vend det forsiktig i røren. Til slutt vendes revet sjokolade inn i røren. Helles i smurt springform, 24 cm. Stekes ved 175grader i 30 min. La kaken stå i formen noen minutter etter at du har tatt den ut av ovnenen. Hvelv kaken på rist.


Pynt med deilig krem:
5 dl fløte
1/2 kokesjokolade, revet
Dette kokes opp og avkjøles til dagen etter. Må være kjøleskapskaldt.

Piskes så til krem.
Del kaken i to lag (altså deles i 4 leiver). Ha på aprikossyltetøy og krem mellom lagene. Resten av kremen smøres utenpå. Pynt etter ønske. Dessverre er ikke min kake pyntet ennå. Den skal pyntes senere i kveld.

 
Egg til middag - hva med en enkel paelle eller bondeomlett på norsk.


6 - 8 egg, avhengig av hvor mange munner som skal mettes
2 ss vann
1 løk hakkes fint
2 tomater, flås og frøene tas ut, hakkes
1 pakprika, frøene tas ut, hakkes
2 kokte kalde poteter (her får du brukt opp rester)
150 g chorizopølse i biter
salt og pepper
50g parmesan

Fres løk og paprika i en panne/gryte som kan settes under grillen
Ha i poteter, salte og pepre, til slutt has tomatene og shorissopølsen i.
Egg og vann piskes og helles over godsakene.

Stekes på svak varme ca 10 min. Sørg for at flytende eggemasse renner ned.
Dryss med parmesan og sett pannen under grillen i 3 min.
Smaker deilig med ferskt bakverk til. Velbekomme.

ABC i ord og bilder er en lek som Pentunia organiserer. Flere E innlegg finner du her.

21 kommentarer:

adama sa...

Det sukkerbrødet ble jeg litt misunnelig på ;-) mitt har en tendens til å synke ned på midten etter at jeg har tatt det ut av ovnen....
Ha en fortreffelig helg!

Lise sa...

Jeg går for kaken!!

qehenne sa...

Jeg er enig med Adamen. Kaka synker ofte på midten! Skal jammen prøve ut din versjon! Mulig at besøket mitt blir servert kake i løpet av helgen nå...
Ha en god helg!

karna sa...

Selvsagt var det første jeg tenkte da jeg så din E. Hva skulle vi gjort uten egg? Får jeg lite egge i kjølerommet blir det nesten så jeg får laget mat ,-) alt jeg vil lage krever som regel egg. God hlEG(G)

Angelo sa...

Nam-nam. Det er neste så jeg blir litt sulten her jeg sitter. Man kan lage masse godt med egg!

Spiderdama sa...

Jepp, den omeletten skal jeg prøve! Masse gode proteiner:-)
God helg til deg!

Turid sa...

Herlig baketips. Tror jeg har en del å lære når det gjelder kakebaking. Syns nå jeg får gjærbakst til. Ønsker deg en riktig god helg.

TorAa sa...

Hurra det er fredag og jeg fikk lyst til å si:
Hvilket eggende innslag;))

Henny sa...

Æg er jo et fantastisk levnedsmiddel. Og din kage lyder som noget af en drømmekage.

Petunia sa...

Du har bakt verdens flotteste sukkerbrød. Mine blir ikke så høye og fine:(
Må nok teste oppskriften din!
Takk for at du deler!

linsky sa...

For et fantastisk sukkerbrød! Jeg hadde sprukket av stolthet. Takk for fine tips. :-D

Gudveig HN sa...

Den omeletten ser virkelig fristende ut! Må prøve....nammm, det ser godt ut!

Margrethe sa...

Tusen takk for de eggende oppskriftene. Jeg fikk faktisk lyst til å bake kake til familien i dag. Det er ikke så ofte skjer lenger. Men du fristet jo.

naturglede sa...

Nå fikk jeg lyst på kake. Heldigvis har jeg egg i huset. God helg!

Eli Kristin sa...

Wow, snadder innlegg på E :P Det sukkerbrødet var nytt - den skal jeg jammen prøve. Og en god omelett er alltid snadder mat uansett. Takk for at du deler dine oppskrifter :)

sissels sa...

Egg er en viktig ingrediens i mye, og ikke minst i ett sukkerbrød.
Må ha egg i huset jeg, og minst 2 kartonger på 18 egg.

Madame sa...

Det var et fint valg til uges opgave - her i Danmark skriver vi æg med æ ;O)
Og tak for dine spændende opskrifter!

Rimkogeren sa...

Jeg savler - Jeg skal til at lave mad. Trist mad ikke kan mailes!

Ellen - Charmerende gjenbruk sa...

Herlig sukkerbrød...jeg kopierer oppskriften da jeg har tilgode å bake et slikt sukkerbrød.
God uke til deg.
Klem...Ellen

linn kristine sa...

NAMNAMNAMNAM! Ah! Tenk å kunne fått litt sukkerbrød. :D

Tino sa...

Mmm, den kaken så nydelig ut!

Ønsker deg en fin kommende helg :)