ABC i ord og bilder - E
Petunia har sagt E. Da velger jeg meg egg. Egg bruker vi jo i mange forskjellige matretter. Jeg skal ha jentefest (ja, for vi er jenter selv om vi har passert 50). Da må jeg ha en kake til kaffen (selv om vi antakelig ikke orker noe kake, men en god vertinne MÅ ha kake, eller?). Tro om jeg skal lage sukkerbrød og pynte en fin bløtkake? Eller kanskje en sjokoladedrøm! Yes.
Kake ja, da må det en luftig eggedosis til. Grunnen til at kaken blir lett og luftig er at under piskingen danner eggehviten et mylder av mikroskopiske luftbobler. Eggehvitens evne til å holde på luften i boblene øker ved at vi tilsetter sukker. Når du ser kaken heve seg inne i ovnen, er det fordi de mikroskopiske luftboblene øker i volum. Når varmen så har tørket boblene, blir sukkerbrødet høyt og luftig, men da er det viktig at du har vært nøye med eggedosisen og pisket den stiv. Dette kan testes ved å skrive Ole med det som renner av vispen. Hvis O-en står igjen når e-en er skrevet, er eggedosisen klar. Det er også viktig at melet er siktet så det ikke blir melklumper, for man skal røre forsiktig og minst mulig i deigen. Mer om egg kan du finne her.
Sukkerbrød med sjokolade
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 plate kokesjokolade, rives fint
Stivpis egg og sukker. (Se tipset over). Sikt i hvetemel og bakepulver, litt om gangen og vend det forsiktig i røren. Til slutt vendes revet sjokolade inn i røren. Helles i smurt springform, 24 cm. Stekes ved 175grader i 30 min. La kaken stå i formen noen minutter etter at du har tatt den ut av ovnenen. Hvelv kaken på rist.
Pynt med deilig krem:
5 dl fløte
1/2 kokesjokolade, revet
Dette kokes opp og avkjøles til dagen etter. Må være kjøleskapskaldt.
Piskes så til krem.
Del kaken i to lag (altså deles i 4 leiver). Ha på aprikossyltetøy og krem mellom lagene. Resten av kremen smøres utenpå. Pynt etter ønske. Dessverre er ikke min kake pyntet ennå. Den skal pyntes senere i kveld.
Egg til middag - hva med en enkel paelle eller bondeomlett på norsk.
6 - 8 egg, avhengig av hvor mange munner som skal mettes
2 ss vann
1 løk hakkes fint
2 tomater, flås og frøene tas ut, hakkes
1 pakprika, frøene tas ut, hakkes
2 kokte kalde poteter (her får du brukt opp rester)
150 g chorizopølse i biter
salt og pepper
50g parmesan
Fres løk og paprika i en panne/gryte som kan settes under grillen
Ha i poteter, salte og pepre, til slutt has tomatene og shorissopølsen i.
Egg og vann piskes og helles over godsakene.
Stekes på svak varme ca 10 min. Sørg for at flytende eggemasse renner ned.
Dryss med parmesan og sett pannen under grillen i 3 min.
Smaker deilig med ferskt bakverk til. Velbekomme.
ABC i ord og bilder er en lek som Pentunia organiserer. Flere E innlegg finner du her.
Kake ja, da må det en luftig eggedosis til. Grunnen til at kaken blir lett og luftig er at under piskingen danner eggehviten et mylder av mikroskopiske luftbobler. Eggehvitens evne til å holde på luften i boblene øker ved at vi tilsetter sukker. Når du ser kaken heve seg inne i ovnen, er det fordi de mikroskopiske luftboblene øker i volum. Når varmen så har tørket boblene, blir sukkerbrødet høyt og luftig, men da er det viktig at du har vært nøye med eggedosisen og pisket den stiv. Dette kan testes ved å skrive Ole med det som renner av vispen. Hvis O-en står igjen når e-en er skrevet, er eggedosisen klar. Det er også viktig at melet er siktet så det ikke blir melklumper, for man skal røre forsiktig og minst mulig i deigen. Mer om egg kan du finne her.
Sukkerbrød med sjokolade
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 plate kokesjokolade, rives fint
Stivpis egg og sukker. (Se tipset over). Sikt i hvetemel og bakepulver, litt om gangen og vend det forsiktig i røren. Til slutt vendes revet sjokolade inn i røren. Helles i smurt springform, 24 cm. Stekes ved 175grader i 30 min. La kaken stå i formen noen minutter etter at du har tatt den ut av ovnenen. Hvelv kaken på rist.
Pynt med deilig krem:
5 dl fløte
1/2 kokesjokolade, revet
Dette kokes opp og avkjøles til dagen etter. Må være kjøleskapskaldt.
Piskes så til krem.
Del kaken i to lag (altså deles i 4 leiver). Ha på aprikossyltetøy og krem mellom lagene. Resten av kremen smøres utenpå. Pynt etter ønske. Dessverre er ikke min kake pyntet ennå. Den skal pyntes senere i kveld.
Egg til middag - hva med en enkel paelle eller bondeomlett på norsk.
6 - 8 egg, avhengig av hvor mange munner som skal mettes
2 ss vann
1 løk hakkes fint
2 tomater, flås og frøene tas ut, hakkes
1 pakprika, frøene tas ut, hakkes
2 kokte kalde poteter (her får du brukt opp rester)
150 g chorizopølse i biter
salt og pepper
50g parmesan
Fres løk og paprika i en panne/gryte som kan settes under grillen
Ha i poteter, salte og pepre, til slutt has tomatene og shorissopølsen i.
Egg og vann piskes og helles over godsakene.
Stekes på svak varme ca 10 min. Sørg for at flytende eggemasse renner ned.
Dryss med parmesan og sett pannen under grillen i 3 min.
Smaker deilig med ferskt bakverk til. Velbekomme.
ABC i ord og bilder er en lek som Pentunia organiserer. Flere E innlegg finner du her.
Kommentarer
Ha en fortreffelig helg!
Ha en god helg!
God helg til deg!
Hvilket eggende innslag;))
Må nok teste oppskriften din!
Takk for at du deler!
Må ha egg i huset jeg, og minst 2 kartonger på 18 egg.
Og tak for dine spændende opskrifter!
God uke til deg.
Klem...Ellen
Ønsker deg en fin kommende helg :)