fredag 6. november 2009

ABC i ord og bilder - G

G for grønnsaker. Jeg slår et slag for hverdagshusholdningen. Grønnsaker er godt og næringsrikt, men ikke alle er like glade i dette tilbehøret. Vel, har vi blitt vant til salater, men hva med dressing på kokte grønnsaker?  Det smaker deilig, bare prøv. Enkelt, raskt og smakfullt - alle vil juble for slike gode grønnsaker. For ikke å glemme ratatouille, det er virkelig godt til fisk og pasta. Det første bildet viser grønnsakene og fruktene vi brukte i kveldens gourmetklubb. Åååå, det var virkelig mat for mons. De oppskriftene kommer senere.


Men, altså marinerte grønnsaker:
Man tar hva man har, men her er et forslag til 4 personer:

4 gulrøtter kuttes på skrå, tynne skiver
1 rød løk kuttes i båter
1/2 blomkål (lite), deles i passende biter
1/2 brokkolibukett, deles i passende biter
1 brett sukkererter

Marinade:
2 ss hvitvinseddik

4 ss olje
1-2 fedd hvitløk, presset
4 ss persille, hakket
2 ts tørket timian/provencekrydder
1/2 ts salt
et par omrdreininger på pepperkværnen

Skyll og rens grønnsakene. Kok dem knapt møre, ca 3 min. i så mye vann at de så vidt er dekket. Hell av vannet.
Bland alle ingredienser til marinaden. Hell marinaden over de varme gørnnsakene og bland forsiktig.
Dette smaker kjempegodt til hvilke som helst hverdagsrett, være seg fisk eller kjøtt. Bare prøv!



Ratatouille er også veldig godt, prøv det sammen med pastaputer. Dessverre har jeg ikke noe bilde.  Til 4 posjoner trenger du:
1 squash, i små biter

1 obergine i små biter
1 paprika i små biter
4 kløfter hvitløk
1 løk, hakkes
6 tomater, flodd, frøene fjærnes
10 bladere basilikum, hakket eller 1 ts tørket basilikum
3-4 grener frisk timian, eller 1 ts tørket
Salt
Pepper
Oliven olje

Kok opp vann og lag et kryss i tomatene, ha tomatene i det kokende vannet en liten stund, så er det lett å fjærne skallet. Del opp tomatene og fjærn frøene. Hakk tomatene i biter. Ha litt olje i kjelen, fres løk og hvitløk og surr til løken er myk. Tilsett tomatene og la det putre sammen med basilikum og timian. I mens freses paprikaen,squashen og oberginen hver for seg i pannen og has i gryten. Smak til med salt og pepper. Lag en stor posjon og frys ned. Nyyyyydelig. Det er faktisk godt med gulrøtter også i ratatouillen.

ABC i ord og bilder organiseres av Petunia. Og på ABC bloggen finner du mange interessante innlegg på G.


22 kommentarer:

Turid sa...

Du imponerer meg. Skulle bare ønske at jeg hadde en brøkdel av den gleden av å lage mat. Kanskje det hadde hjulpet om jeg fikk pusset opp kjøkkenet ... ;-)

TorAa sa...

Her treffer du oss rett på.
Vi er også tullete etter grønnsaker,
og dyrker det vi kan på vårt lille
sommersted.

Flott valg og herlige bilder

linn kristine sa...

Mye nytt der du. Takk for tips. Stilig G! :D

Rimkogeren sa...

To fine forslag. Tak.
En lignende marinade laver jeg, blot supleret med lidt chilli, frisk eller kværnet.
Et drys revet hård ost f.eks. grana padana på grøntsagerne er ikke at foragte-

karna sa...

Så sunn G du hadde, og takk for tips ,-)

Madame sa...

Tak for spændende opskrifter - det var et fint valg at bruge grøntsager i denne uge!
God weekend til dig!

qehenne sa...

Vi bruker mye grønnsaker i heimen. Både kokt og rått. Grønnsaker med dip er jo deilig å ha som kos en kveld. Oppskriftene dine er herved gjemt hos meg.
Flotte bilder og takk for at du deler oppskriftene dine.
Ha en knasende god helg!

Sommertid sa...

Grønnsaker er godt...man trenger ikke mer..altså kjøtt og fisk.
Ratatouille har jeg laget mange ganger..og wok av grønnsaker og ris til er jo også bare helt deilig.

Go helg :)

Petunia sa...

Åja, burde bli mye flinkere til spise mer grønt. Jeg prøver å være flink, men kunne nok bli bedre.
Bra å bli minnet på om dette:)

Henny sa...

Grøntsager bør man have hver dag, gerne både til frokost og aftensmad, og nogle gange kan de godt være hovedretten, og ikke kun tilbehør.

Living next to me sa...

Så fornydelig ut , tenk at grønnsaker kan se så godt ut . De smaker sikkert godt også . God helg F.

mormonsen sa...

yum-yum. Dette så kjempegodt ut. Den oppskriften din på grønnsaker med dressing fikk jeg lyst til å prøve. En superbra G. :)

Anne-Lie sa...

Härligt med så mycket grönsaker! Här ska det bli rotfruktsfrossa i helgen!

Line sa...

Mmmm, dette såg deilig ut og skal jammen prøvast:0)
Flott at du slår eit slag for grønnsakene!!

Turid sa...

Hei, takk for hyggelig kommentar hos meg. Vil bare gi deg en tilbakemeldig på dette med bilder på bloggen min. Jeg forminsker dem i PhotoScape, kan jo gjøres i andre program. Og så lagrer jeg dem i png-format istedet for jpg-format, syns bildene ble litt klarere av det. Av og til beskjærer jeg dem og øker kontrasten litt. PhotoScape er et gratisprogram som kan lastes ned. Utrolig mange muligheter i det programmet, men det er jo lett å gå seg litt vill og ødelegge atmosfæren i bildet med redigering. Som oftest bruker jeg bare bildet som det er. Masse hilsen Turid

Ellen sa...

Grønnsaker er godt ja. Og grønne grønnsaker spesielt sunn!!

Fint G innlegg!

Ønsker deg en flott helg!

linsky sa...

Nam! Takk for fristende oppskrifter! :-)

Margrethes hus og hage sa...

Ingenting er som gode grønnsaker tilberedt på rett måte :)

Takk for gode tips :)

Hilsen Margrethe

Ellen - Charmerende gjenbruk sa...

Det så herlig ut med marinerte grønnsaker...takk for oppskrift, det skal jeg prøve.
God uke til deg.
Klem...Ellen

Irene sa...

Mmmmm, sulten ble ikke noe mindre av å lese innlegget ditt! Skal forsøke oppskriften din neste gang jeg skal ha noe lammegodt :o)

Malys krok sa...

Dette høres godt ut. Ja grønnsaker må en ha. Og når de blir så fint tilberedt som hos deg blir det jo rene luksusen. .Margit-

Strikkebesta sa...

Grønsaker er gode greier! Flott innlegg om sunn mat:)