ABC i ord og bilder #2 - C
Petunia har sagt C og da må vi følge på. Jeg fortsetter med mat og har valgt meg Chili. Chili er vel det mest smaksrike krydderet som finnes. Jeg har lest at den er verdens mes brukte krydder og spises daglig av to tredjedeler av verdens befolkning. Ikke værst! Jo mindre den er, jo sterkere er den. Fjerner du frøene og den hvite hinnen inni, fjerner du de sterkeste delene. Den brennende smaken kommer av det kjemiske stoffet Capsaicin. Så, nå vet du det! Ellers er den rik på antioksidanter, A, B og C vitaminer. Visstnok stimulerer den bloksirkulasjonen og skal også øke forbrenningen - det er vel fint for oss som må passe vekta. Chili og sitron i varmt vann er slimløsende ved forkjølelse (ref. NRK Puls). Oktober er også nasjonal chili måned enkelte steder. Men så til ukens oppskrift. Denne har jeg gledet meg til. Chili og scampi hører nemlig sammen, det passer som hånd i hanske! Denne retten har jeg laget flere ganger og synes det er så gøy å gjøre akkurat slik som Bernt Stiansen gjør det i sin bok "Stiansens småretter" (he, he nesten da -jeg må alltid gjøre min vri).
500 g scampi m/skall
1/2 dl olivenolje
2 fedd hvitløk
1 chili
salt og pepper
1 ss limesaft
1 salathode
1/2 potte koriander
solsikkeolje til steking
Tomatvinagrette (vil du ha kald saus, lages denne først)
1/2 boks hakkede tomater
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
3 ss hakket chalottleøk
3 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
1 dl olivenolje
salt og pepper
1 lime til pynt
Tin scampiene og rens dem. La gjerne litt av haleskallet bli igjen. Gjør et lite snitt i ryggen på scampien slik at du ser tarmen og kan ta den bort. Kjør olivenolje i mikser sammen med hvitløk og chili. Bland oljen med de rensede scampiene og la dem marinere i 30 minutter. Varm opp et par spiseskjeer olje og stek scampiene i ett minutt på hver side. Salte og pepre, dryss på noen dråper med limesaft, og de er ferdige til å serveres. Rens salaten og tørr den godt. Som bildet viser har jeg satt en liten bolle opp i en større, salaten og korianderen fordeles rundt. Tomatvinagretten i den lille bollen og pynt med limebåter og så henger du scampiene rundt på den store bollen.
Tomatvinagrette: Fres hakket løk og hvitløk i litt olivenolje og tilsett hakkede tomater. Kok det ned til det halve. Tilsett sukker, hvitvinseddik og kok opp. Avkjøl tomatpureen og bland inn god olivenolje til slutt. Sausen kan serveres varm eller kald. Den skiller seg litt, men det er slik den skal være.
Men, hvorfor ikke prøve chili og ananas. Det smaker fortreffelig og overraskende. Denne oppskriften har jeg tatt i fra grillboken til Lars Barmen.
Oppskriften er til 4 personer. Jeg er ikke så glad i bananer, så isteden bruker jeg bare ananas, men da må du ha litt mer enn 1/2 ananas og så serverer jeg vaniljeis til. Mmmm, det smaker godt1/2 ananas som skrelles, midten skjæres vekk.
4 bananer
I tillegg trenger du 1 vaniljestang
1/2 rød chili renses for frø og hinner
4 flak aluminiumsfolie
(Vaniljeis)
Noen smørklatter
Anansas og bananer skjæres i biter og fordeles på hvert aluminiumsflak. Vaniljestangen deles i passende biter og legges sammen med frukten. Chilien hakkes fint og drysses over. En liten smørklatt på hver. Aluminiumsfolien pakkes rundt. Stekes på grillen i 15 min. eller i stekovnen ved 250 grader i 10 min.
Og du, hvis du kjøper KK's julemagasin er det flere oppskrifter med chili, hør bare: Varm sjokolade med chili! Høres ikke det spennende ut? Det finnes forresten flere web-sider dedikert til chilioppskrifter også.
Kommentarer
Tror nok du ga meg kveldens koserett her :-)
Kjempebra!
Jeg har ikke noen god erfaring med chili. Et lite snev for mye en gang og all annen mat smakte ingenting i dagevis etterpå;)
Det ser lækkert ud, det må vi prøve en dag.
Ha' en rigtig god weekend!
-Margit-
Takker for MenyTipset
Ikke alltid lett å finne
:hva serverer vi i dag
Lørdagskvelden reddet igjen
G :)
Vi bruker mye chili, og i sommer dyrket vi selv.
Kjøp noen som er ganske så tørre i slutten av januar (billig vet du, når du betaler pr. kilo). Og så planter du frøene i potte i begynnelsen av februar. La de stå solrikt inne. og plant ut når nattetemperaturen begynner å bli mild
(eventuelt dekk til om natten med vekstduk). Så enkelt er det.
Gjør det samme med paprika.
Flott C.
Mitt C-innlegg er her:
http://toraamusic.blogspot.com