ABC i ord og bilder - B

B for Butterdeig. Javel, jeg vet det er engelsk, men jeg kommer ikke til å kalle det for noe annet enn butterdeig. Smørdeig høres ikke riktig ut i mine ører. Jeg elsker å bruke butterdeig. Så mye du kan trylle frem med denne deigen og så ser det så profft ut! Her får du oppskrift på en flott tomatterte som jeg lærte å lage på kokkekurs i Saint Paul de Vence og en annen enkel forrett. Beklager fotokvaliteten på tomatterten, men ikke lett å håndtere fotoapparat og matvarer samtidig. Velbekomme!

Tomatterte til 4 personer - forrett
4 plater butterdeig tror jeg kan bli lite, men på kokkekurset var butterdeigsplatene litt større. Tror jeg ville valgt en hel pakke med butterdeig. La platene tine og deretter kjevle ut hver plate slik at du får en størrelse med en skål til tekoppen/ liten kaketallerken (du kan sikkert danne deg størrelsen når du ser på bildet). Så ville jeg legge 3 rundinger på hverandre og trykke dem sammen. Til 4 personer trenger du da 12 rundinger. Eller lage en butterdeig selv, men det er mye jobb med kjevling og smørlag. Stek butterdeigsrundingene i ved 180 grader i 15 min. Avkjøles.

Til tomatrosettene trenger du 2 plommetomater pr person som kuttes i skiver å legges i en rosett (taksteinslag) på bakepapir - dekk hele sirkelen (samme størrelse som butterdeigsrundingene). Lag fire rosetter. Ha på salt og pepper fra kvern, strø over frisk timian. På bildet er det brukt tørket timian (hadde ikke frisk timian hjemme). Risle over med olivenolje. Stekes ved 180 grader i 10 - 15 min. Avkjøl. Løft tomatrosettene over på butterdeigsrundingene. Pynt med en syltet hvitløkkløft og most basilikum blandet med olivenolje. Nydelig.

Og så en lettvint forrett (denne har jeg høstet ros for)

2 plater butterdeig skjæres i to slik at du har 4 firkanter, tines (det tar 15 min)
4 tykke skiver god ost
2 epler skjæres i tynne skiver
Olivenolje
Sitrontimian, hakket
Legg de fire butterdeigsbietene på et smurt stekebrett. Legg på osten og 4-5 epleskiver på hver firkant. Pensle eplene med olje, strø på sitrontimian. Stek i 20 - 25 min ved 210 grader.

ABC i ord og bilder er en lek som Petunia organiserer og flere B-innlegg finner du her.

Kommentarer

Butterdeig er en helt ny erfaring for meg. Det så godt og spennende ut.
Malys krok sa…
Dette ser og høres virkelig fristende ut. Og så er jeg så sulten, så dette hadde nok blitt spist, med god appetitt av meg nå.
Takk for kommentaren, koselig!
-Margit-
ElinSire sa…
Butterdeig er bare såå godt og kan brukes både til forretter, middager og dessert :) Dette hørtes veldig fristende og godt ut! Gøy at du deler oppskrifter :)
Madame sa…
Uhm, hvor lyder det lækkert - tak for din opskrift på tomattærte! Her hos os laver husbond en dejlig rucola-porretærte af butterdej.

Rigtig god weekend!
Dorte H sa…
Butterdej er da også dansk :D

Det ser lækkert ud.
Evami sa…
SMørdei,hva er det? For meg er det også Butterdeig,og jeg er ikke god på å utnytte mulighetene en har med den. Men den terta di så utrlig god ut da:)
Petunia sa…
Vi sier da butterdeig?? Jeg kaller det i alle fall bare det.
Dette så jo veldig godt ut:)
HildeS sa…
Ikke så veldig kjent med denne deigen jeg heller, men den tomatterten så unektelig deilig ut..
Namnam, dette så godt ut.
Rimkogeren sa…
Fin ide, den må prøves :-)
ja de er en velsingnelse for det er kjedlig å lage selv , morsom løsning.
TorAa sa…
Helt enig, for oss er og blir det butterdeig. Og vi er virkelig glad for at vi i dag kan få kjøpt den ferdig (frossen) i de fleste dagligvarebutikker.
Og duverden så mye god mat vi kan lage - alt fra de herligste forretter, via hovedretter til desserter.

supert ABC-B innlegg.

mitt lille ABC-B
http://toraamusic.blogspot.com/
Anonym sa…
Tilslutter mig koret af Ja tak til butterdej - den er allround, bruges jo også til wienerbrød, hvilket danskere smovser store mængder i sig ;-)
Anonym sa…
Takk for oppskrifter som ser flotte ut og som høres alldeles yumi ut! Butterdeig har jeg aldri laget noe av, men det skal jeg sannelig prøve, takk for tipset:)
mormonsen sa…
Har aldri brukt butterdeig, men blir jo inspireert av ditt innlegg og dine flotte bilder. En god helg til deg. :)
Henny sa…
Butterdej spiser jeg med stor fornøjelse, men jeg er aldrig nået så vidt som til selv at tilberede den. Det værste med sådanne indlæg som dit, er, at man sidder og bliver sulten, mens man læser. :-)
Mona sa…
Hmmm, det ser godt ut! Har ikke brukt butterdeig noen gang, men nå må jeg nok prøve!
karna sa…
Helt enig at Butterdeig høres bedre ut enn smørdeig, og takk for oppskriftstips. Så mye fin søm du har i bloggen din også til god inspirasjon.

Populære innlegg