ABC i ord og bilder - M


Ukens bokstav er M. Jeg velger meg Mel. Et produkt vi bruker mye av, og som i den senere tid har vist seg at vi kanskje bruker for mye av.  I allefall hvis vi skal tro på Fedon Lindberg. Han  sier at det fine hvetemelet nesten bare består av stivelse og det bør vi ikke få for mye av. Vi må spise mer grovt, men de norske grovbrødene er ikke så grove som det vi vil ha det til. Stort sett består de av 60% fint hvetemel. Jeg har begynt å bruke mer spelt mel, som sies å være bedre enn hvetemel. Det er jo ikke bare i brød og annet bakverk vi bruker mel, så det blir nok ganske mye mel vi får i oss uansett om vi spiser brød eller ikke. Mange er også allergiske mot gluten, de må virkelig passe på hva de spiser. Uansett her får du en av mine favorittoppskrifter. Dessverre strekker ikke tiden til å bake og ta bilder nå, så dere får ta til takke med det ene bildet.

Små nøttebrød (Ingrid Espelid Hovig)
7 dl melk
1 pose tørrgjær røres ut i litt melk som holder 45 grader
2 ss sukker,
2 ts salt
4 ss olje
500 g hvtemel eller speltmel
500 g sammalt hvete grov, eller spelt
50 - 100 g hakkede valnøtter som has i til slutt
Heves i 30 min. Rulles ut til avlange småbrød. Etterheves i 20 - 30 min. Dusjes med vann. Stekes ved 250 grader i 12 min.

ABC i ord og bilder organiseres av Petunia. Flere M innlegg finner du her.

Kommentarer

Henny sa…
Mel er en ganske vigtig ingrediens i meget mad, og det er ganske rigtigt meget besværligt, hvis man er glutenallergiker. Spiser man slet ikke rugbrød i Norge? Det _kan_ være sundt.
Marita sa…
Mel er lim - punktum! Jeg har kuttet ut å spise alt av gjærbakst/melbakst, også spelt. Nå er det kun rug og sesam som spises og jeg har det mye bedre. Fedon har nok rett i mye han sier.
Maria sa…
Mjöl det har man till mycket, och nu i jultid går det åt exra mycket, då man bakar och grejar...
Bra val till dagens bokstav.
Trevlig helg!
Unknown sa…
Mjøl er jo verkeleg ein viktis ingrediens i matlaginga...
Så kan det jo sjølvsagt diskuterast korvidt det er sundt eller ei!!
Petunia sa…
Takk for at du deler oppskrift og det hørtes godt ut og passer tiden vi er inne i!!!
anja patulski sa…
Mel - sjovt. og jeg har netop lavet både æbleskiver og jødekager, og har selvfølgelig brugt mel i begge dele. Faktisk bruger jeg det også i frikadellerne her til aften. Glædelig jul til dig og dine.
TorAa sa…
Ja, man lese seg våte i øyet om hva som er sunt eller ikke.
Det som er viktig er få grep og forståelse for din egen kropps kjemiske fabrikk.
Ingen kropper i så måte er like, så generelle helseråd stemmer kuj for gjennomsnittet. Og hvem er vel det?
Ikke jeg, det kan jeg herved si.

Dog, viktig at u skriver som du gjør.

ha en riktig flott jul
Unknown sa…
Ja hvetemel er no dritt... men guuud så godt!
-Har du ikke fått med deg at det med speltmelet er bare en myte? De avslørte jo det på tv for ikke så lenge siden. Like ille.. kjipt.
BirtH sa…
Det var et orginalt og fint innlegg! Jeg tror ikke det er bra med hvetemel, men vaner er vonde å vende. De nøttebrøene dine høres gode ut! Vi baker brød av spelt, og trives med det.
Ha en fortsatt god søndag!
Tania sa…
Mel er viktig!:-)
Du må ha en flott førjulstid!
Anonym sa…
Så flink du er. Her kom baksten inn døra. Svigermor har bakt masse gode kaker til meg. Ha en riktig god uke!
Anonym sa…
Et veldig fint, og viktig innlegg. Det er vel med hvetemel som med mange andre ikke helt heldige matvarer - det er den daglige bruken som er uheldig. Og så skjønner jeg ikke at man ikke kan få skikkelige grove brød i butikkene. Leser du på deklarasjonene til brød som selges som grovbrød, så inneholder de alltid masse hvetemel. Det er da man resignerer og plukker med seg en pakke Wasa rug i stedet for. Ei riktig god jul til deg!
Anonym sa…
PS. Er antall ss sukker i oppskriften riktig?
Sølvis blog sa…
samme lure æ på - 22 spiseskjeer? det må da gå an å måle i dl hvis det skal være så mye. regner med at det skal stå 2 ss jeg.

Populære innlegg