ABC i ord og bilder - N
Litt sent ute, men det får stå sin prøve. Ikke så lett å sitte foran pc'n nå midt i julen. Tiden skal brukes på helt andre ting; hyggelig samvær med familien for eksempel, kose seg med god mat og julegodter.
Julegløgg
Pakk inn i litt gas
4 stk hel kardemomme
6 stk hel nellik
2 stk hel kanel
Legg i kjelen sammen med litt rosiner og skåldede mandler, 2 ss sukker + 3 dl rødvin.
Varm opp til del såvidt begynner å dampe. Trekk kjelen av platen å la det stå å trekke et par timer under lokk. Like før servering tilsettes 1 flaske rødvin, evt. 1 dl akevitt, evt. 1 dl portvin.
Varm gløggen til det begynner å dampe av den. Det må IKKE koke. Ta opp krydderposen og server gløggen i glass. Ha rosiner og mandler i egne skåler så hver kan ta det de vil av tilbehøret.
ABC i ord og bilder organiseres av Petunia. Du kan lese flere N innlegg her.
Du er meg en nydelig nellik, sa min far til meg når jeg som barn hadde funnet på noen ablegøyer. Mitt valg er Nellik, men ikke blomsten nellik, men krydderet nellik. TorAa her fant jeg et ord med to betydninger. Nellik er umodne blomsterknopper som blir tørket. Et krydder vi bruker mye i julen, bla annet i sylte, i flere bakverk, bla annet pepperkaker og for ikke å snakke om julegløgg. Vi stikker nellikspiker i appelsinen til advent - en skikk som visstnok stammer fra Elisabeth 1.s tid. Grunnen var at det skulle holde møllen borte, dessuten forhindre dårlig lukt og bakterier. Jeg er er sikker på at du kjenner duften allerede....
Julegløgg
Pakk inn i litt gas
4 stk hel kardemomme
6 stk hel nellik
2 stk hel kanel
Legg i kjelen sammen med litt rosiner og skåldede mandler, 2 ss sukker + 3 dl rødvin.
Varm opp til del såvidt begynner å dampe. Trekk kjelen av platen å la det stå å trekke et par timer under lokk. Like før servering tilsettes 1 flaske rødvin, evt. 1 dl akevitt, evt. 1 dl portvin.
Varm gløggen til det begynner å dampe av den. Det må IKKE koke. Ta opp krydderposen og server gløggen i glass. Ha rosiner og mandler i egne skåler så hver kan ta det de vil av tilbehøret.
ABC i ord og bilder organiseres av Petunia. Du kan lese flere N innlegg her.
Kommentarer
God oppskrift på gløgg av hjemmelagde sorten, - den skal lagres!
God jul til deg og dine!
Ha en bra dag!
Jeg lærte det av min mormor (født på 1880-tallet).
Hun brukte nellik-spiker i sin helt spesielle jæder-sylte.
Jeg husker min mor la ned sylta i store 5 liters leirkrukker i begynnelsen av desember.
De var i kjelleren. Noe min bror og jeg visste.
Tror du vi kunne dy oss? Og nei da,
snek oss ned i kjelleren for å "prøvesmake".
Vår mor lot som det var musene som hadde smakt.
Ja, slik var det dengang, rett etter krigen. Den gang vi fortsatt måtte ha rasjoneringskort for å få viktige matvarer.
Nellikspiker: Jeg har brukt det, sammen med fransk sennep på svinestek deretter.
Jeg får ikke lenger tak i den ekte råvaren min mor og mormor og oldemor anvendte.
Ha en fortsatt fin jul
Ha en fin kveld!
Gløggoppskriften er herved lagret!
Godt nyttår!
Tusen takk for hyggelig hilsen på bloggen min. Gleder meg til å få meg ny og egen datamaskin og begynne å blogge igjen. Har jo lært at heretter skal jeg ikke fylle opp maskinen med bilder helt til den smeller!!
Masse hilsen Turid
Takker og bukker for gløggoppskriften. Gløgg er godt etter en tur ute i det kalde været.
Jeg synes det er veldig hyggelig at du vil følge bloggen min. Jeg takker for hyggelige kommentarer og ønkser deg et riktig Godt Nytt År.
Ønkser deg også en hyggelig nyttårskveld.
Klem fra Grethe