ABC i ord og bilder - O


Jeg ønsker alle som tar turen innom bloggen min et godt nytt år. Veldig hyggelig med alle nye "bekjentskaper" rundt i landet og spesielt alle de hyggelige kommentarene. Tusen millioner takk. ABC har kommet til bokstaven O og da er det ost som står på bordet. Her er det et hav av flotte, deilige osteretter som kunne vært presentert, men jeg velger de jeg har servert denne uken. Til nyttårsfeiringen sto det et forrett med ost og til kaffen senere på kvelden var det ostekake. Tidligere denne uken var det også servert ost her i huset sammen med noen deilige ostepuffer. Ost er vel det pålegget vi nordmenn spiser mest av og det er jo et rikt utvalg av oster i butikken. Heldigvis har man rundt på bygdene også begynt med småskalaproduksjon av ost og det er utrolig mange velsmakende oster rundt om. Bare prøv noen neste gang du kommer over slik ost. Velbekomme!


Ostekake
1 pakke sitrongele
1 beger rømme
1/3 liter fløte
1 eske Philadelphiaost
125 g melis
1 pakke Mariakjeks
200 g smeltet smør

Begynn med å lage geleen med halvparten mengde vann som står på pakningen (2,5 dl). Avkjøl, men den må ikke tykne.

Knus kjeksen (legg alle kjeksene i en plastpose og kjevle over). Bland knust kjeks med smeltet smør, og trykk alt ut i en kakeform ca 24 cm. Det er lurt å ha bakepapir i bunnen. Sett denne i kjøleskapet en stund.

Philadelphiaosten røres med melis. Fløten piskes til krem og bland deretter i rømmen og ost/melisblandingen. Den avkjølte sitrongeleen røres i blandingen. Hell blandingen over kjeksbunnen og la kaken stå i kjøleskapet for å stivne. Pynt med frukt.


Tortillarull - forrett
2 rause ss snøfrisk naturell
4 rause ss creme fraiche eller lettrømme
2 ss finhakket gressløk eller dill
1/2 avocado
1 ss sitronsaft
2 store hvetetortillaer eller lefser
8 røkelaksskiver

Rør sammen sammen snøfrisk, rømme og hakket gressløk/dill. Fjern skallet av 1/2 avocado og skjær i skiver. Dryss litt sitronsaft over så de ikke mørkner. Fordel snøfriskblandingen på to tortillaer. Legg noen skiver avocado i en rad på den ene siden slik at disse kommer i midten når du begynner å rulle sammen. Rull sammen til jevne, fine ruller og pakk plast rundt og legg i kjøleskapet slik at kremen setter seg før servering. Skjær i jevne skiver 2-3 cm like før servering. Dette er nok til 6 personer, 3 skiver til hver. Pynt med litt tomat og persill eller andre grønnsaker.


Gyldne ostepuffer
2 plater fryst butterdeig tines ca 15 - 20 min. Kjevles til omlag dobbelt størrelse. Trykk ut av hver plate 12 - 14 rundinger med et lite glass. På halvparten av deigrundingene legges på en klump jarlsberg eller sveitserost. Legg resten av deigrundingene på og klem godt til rundt kantene. Pensles med pisket egg. Stekes ved 225 gr ca 15 min.

ABC i ord og bilder organiseres av Petunia, flere O-innlegg finnes her.

Kommentarer

Tania sa…
Jeg spiser nesten ikke kaker og søtt, men Ostekake det kan jeg ha og er min favoritt!:-)
Godt Nytt År til deg!
Maria sa…
Ostkaka det är mums det!
Man blir lite sugen på mat när man tittar på dina fina bilder.
God fortsättning på Nya året!
Gudveig HN sa…
Godt Nytt År til deg også!
Jeg lurer på når du har tenkt å blogge om det du syr...
Når du blogger om all den maten som ser så deilig ut, blir jeg bare sååååå sulten, så jeg må gå fort ut igjen herfra :-) for å ikke la meg friste. Forsøker så smått å redusere litt på "magebeltet"...som er blitt stadig mer plagsomt med årene.
Anonym sa…
Jeg har et spesielt forhold til ost tror jeg. Jeg jobbet for Tine i 6 år, og da med ost. Lærte mye om smak og ostetyper da. Du verden hvor mye godt dom en kan lage av ost. Det viser jo du her.
Ha en riktig god dag!
Petunia sa…
Godt nytt år!!!
Ostekake er så godt og denne du deler oppskriften på ligner litt på den som jeg pleier å lage, men jeg har digistivekjeks i stedet og litt annen ost.
Namnam!
Malys krok sa…
Tusen takk for fin kommentar! ser at du har en flott ostekake til din løsning på O. Bra valg det!
Godt nyttår til deg fra Margit.
Marita sa…
Ostekake fikk jeg lyst på! Det er jammen lenge siden jeg har lagd. Har min egen magre variant. Nå er det nesten godt at julen er over så man "kan" begynne å spise vanlig mat igjen *ler*.
Godt nytt år, Eva!
Villblomsten sa…
Hei :-)
Takk for tips om spesialnål :-)
Vet du om det er noen sømmer som fungere bedre enn andre også ??
:-)
Mia sa…
Jag älskar ost! och din ostkaka ser också god ut. Jag uppskattar verkligen att det börjar produceras flera ostar i Norge, och ser farm emot när dom börjar sälgas i butikerna. Jarlsberg och Norvegia är goda men jag vill ha ett större utval!!
Gitte J sa…
Ostekage - det får vi når vi har sommerfest. Det skal på bordet siger gæsterne, jeg har prøvet at lave noget andet, men det er de ikke til fredse med.
Fine billeder og det ser lækkert ud.
Godt nytår.
Melusine sa…
Mmmm...ostekake er godt, men den slår ikke hjemmelaget daimiskake! Uansett; bildene dine er virkelig fristende, takk for oppskrifter :)
Heisann!
Ostekaker er mine favorittkaker. "Samler " på dem, dvs. jeg kjøper ostekaker hver gang jeg er på kafe.
Må teste ut kafeens evne til å lage ostekaker!
Godt det er lenge mellom hver gang jeg er på kafe. Hadde trilla ellers!
BirtH sa…
Ostepuffer har jeg faktisk aldri hørt om. Det høres godt ut!
Men ostekake derimot, det har jeg laget i flere varianter. Det er alltid suksess når en slik kake blir servert! :-D
Anonym sa…
Ostekake er bankers, alltid populært, og din ser særdeles lekker ut. som alt det andre du presenterer. Et strålende O-innlegg fra deg. ;)
Nam nam, ost er godt til hverdags og fest.

Populære innlegg