ABC i ord og bilder - O
Jeg ønsker alle som tar turen innom bloggen min et godt nytt år. Veldig hyggelig med alle nye "bekjentskaper" rundt i landet og spesielt alle de hyggelige kommentarene. Tusen millioner takk. ABC har kommet til bokstaven O og da er det ost som står på bordet. Her er det et hav av flotte, deilige osteretter som kunne vært presentert, men jeg velger de jeg har servert denne uken. Til nyttårsfeiringen sto det et forrett med ost og til kaffen senere på kvelden var det ostekake. Tidligere denne uken var det også servert ost her i huset sammen med noen deilige ostepuffer. Ost er vel det pålegget vi nordmenn spiser mest av og det er jo et rikt utvalg av oster i butikken. Heldigvis har man rundt på bygdene også begynt med småskalaproduksjon av ost og det er utrolig mange velsmakende oster rundt om. Bare prøv noen neste gang du kommer over slik ost. Velbekomme!
Ostekake
1 pakke sitrongele
1 beger rømme
1/3 liter fløte
1 eske Philadelphiaost
125 g melis
1 pakke Mariakjeks
200 g smeltet smør
Begynn med å lage geleen med halvparten mengde vann som står på pakningen (2,5 dl). Avkjøl, men den må ikke tykne.
Knus kjeksen (legg alle kjeksene i en plastpose og kjevle over). Bland knust kjeks med smeltet smør, og trykk alt ut i en kakeform ca 24 cm. Det er lurt å ha bakepapir i bunnen. Sett denne i kjøleskapet en stund.
Philadelphiaosten røres med melis. Fløten piskes til krem og bland deretter i rømmen og ost/melisblandingen. Den avkjølte sitrongeleen røres i blandingen. Hell blandingen over kjeksbunnen og la kaken stå i kjøleskapet for å stivne. Pynt med frukt.
Tortillarull - forrett
2 rause ss snøfrisk naturell
4 rause ss creme fraiche eller lettrømme
2 ss finhakket gressløk eller dill
1/2 avocado
1 ss sitronsaft
2 store hvetetortillaer eller lefser
8 røkelaksskiver
Rør sammen sammen snøfrisk, rømme og hakket gressløk/dill. Fjern skallet av 1/2 avocado og skjær i skiver. Dryss litt sitronsaft over så de ikke mørkner. Fordel snøfriskblandingen på to tortillaer. Legg noen skiver avocado i en rad på den ene siden slik at disse kommer i midten når du begynner å rulle sammen. Rull sammen til jevne, fine ruller og pakk plast rundt og legg i kjøleskapet slik at kremen setter seg før servering. Skjær i jevne skiver 2-3 cm like før servering. Dette er nok til 6 personer, 3 skiver til hver. Pynt med litt tomat og persill eller andre grønnsaker.
Gyldne ostepuffer
2 plater fryst butterdeig tines ca 15 - 20 min. Kjevles til omlag dobbelt størrelse. Trykk ut av hver plate 12 - 14 rundinger med et lite glass. På halvparten av deigrundingene legges på en klump jarlsberg eller sveitserost. Legg resten av deigrundingene på og klem godt til rundt kantene. Pensles med pisket egg. Stekes ved 225 gr ca 15 min.
ABC i ord og bilder organiseres av Petunia, flere O-innlegg finnes her.
Ostekake
1 pakke sitrongele
1 beger rømme
1/3 liter fløte
1 eske Philadelphiaost
125 g melis
1 pakke Mariakjeks
200 g smeltet smør
Begynn med å lage geleen med halvparten mengde vann som står på pakningen (2,5 dl). Avkjøl, men den må ikke tykne.
Knus kjeksen (legg alle kjeksene i en plastpose og kjevle over). Bland knust kjeks med smeltet smør, og trykk alt ut i en kakeform ca 24 cm. Det er lurt å ha bakepapir i bunnen. Sett denne i kjøleskapet en stund.
Philadelphiaosten røres med melis. Fløten piskes til krem og bland deretter i rømmen og ost/melisblandingen. Den avkjølte sitrongeleen røres i blandingen. Hell blandingen over kjeksbunnen og la kaken stå i kjøleskapet for å stivne. Pynt med frukt.
Tortillarull - forrett
2 rause ss snøfrisk naturell
4 rause ss creme fraiche eller lettrømme
2 ss finhakket gressløk eller dill
1/2 avocado
1 ss sitronsaft
2 store hvetetortillaer eller lefser
8 røkelaksskiver
Rør sammen sammen snøfrisk, rømme og hakket gressløk/dill. Fjern skallet av 1/2 avocado og skjær i skiver. Dryss litt sitronsaft over så de ikke mørkner. Fordel snøfriskblandingen på to tortillaer. Legg noen skiver avocado i en rad på den ene siden slik at disse kommer i midten når du begynner å rulle sammen. Rull sammen til jevne, fine ruller og pakk plast rundt og legg i kjøleskapet slik at kremen setter seg før servering. Skjær i jevne skiver 2-3 cm like før servering. Dette er nok til 6 personer, 3 skiver til hver. Pynt med litt tomat og persill eller andre grønnsaker.
Gyldne ostepuffer
2 plater fryst butterdeig tines ca 15 - 20 min. Kjevles til omlag dobbelt størrelse. Trykk ut av hver plate 12 - 14 rundinger med et lite glass. På halvparten av deigrundingene legges på en klump jarlsberg eller sveitserost. Legg resten av deigrundingene på og klem godt til rundt kantene. Pensles med pisket egg. Stekes ved 225 gr ca 15 min.
ABC i ord og bilder organiseres av Petunia, flere O-innlegg finnes her.
Kommentarer
Godt Nytt År til deg!
Man blir lite sugen på mat när man tittar på dina fina bilder.
God fortsättning på Nya året!
Jeg lurer på når du har tenkt å blogge om det du syr...
Når du blogger om all den maten som ser så deilig ut, blir jeg bare sååååå sulten, så jeg må gå fort ut igjen herfra :-) for å ikke la meg friste. Forsøker så smått å redusere litt på "magebeltet"...som er blitt stadig mer plagsomt med årene.
Ha en riktig god dag!
Ostekake er så godt og denne du deler oppskriften på ligner litt på den som jeg pleier å lage, men jeg har digistivekjeks i stedet og litt annen ost.
Namnam!
Godt nyttår til deg fra Margit.
Godt nytt år, Eva!
Takk for tips om spesialnål :-)
Vet du om det er noen sømmer som fungere bedre enn andre også ??
:-)
Fine billeder og det ser lækkert ud.
Godt nytår.
Ostekaker er mine favorittkaker. "Samler " på dem, dvs. jeg kjøper ostekaker hver gang jeg er på kafe.
Må teste ut kafeens evne til å lage ostekaker!
Godt det er lenge mellom hver gang jeg er på kafe. Hadde trilla ellers!
Men ostekake derimot, det har jeg laget i flere varianter. Det er alltid suksess når en slik kake blir servert! :-D