ABC i ord og bilder - S
S for skalldyr. Her i huset elsker vi skalldyr, alt fra reker, krabber, scampi, kongekrabbe og hummer og selvfølgelig skjell av ymse slag. Nyyyyyydelig. Tenk dere ferske reker, loff og majones – enkelt og så utrolig godt. Men – det MÅ være ferske reker. Gjett hva vi hadde på bordet på fredagskvelden?
Høst er ensbetydende med mange deilige krabbemåltider, da kjører gubben til Tønsberg (1,5 t hver vei) og kjøper inn nykokte krabber så vi har til flere måltider. Også krabbemåltidene gjøres veldig enkle; loff, sitron og majones. Så er vi litt uenige om hva som er best av hummer og kongekrabbe; jeg hevder at kongekrabbe er like godt som hummer, men det er ikke gubben enig med meg i, men den diskusjonen tar vi ikke her. I steden får du oppskriften på en scampirett som jeg har fra boken ”Stiansens småretter”. Har forresten presentert en annen scampirett tidligere fra samme bok, den finner du her. En oppskrift på en deilig rekesalat finner du her.
Sesampanerte scampi med søtlig chilisaus (4 personer)
800 g rå scampi
2 ss oystersauce
2 ss fishsauce
2 fedd hvitløk
1 dl hvetemel
2 sammenpiskede egg
2 dl brødrasp
1 dl hvite sesamfrø
Soyaolje til fritering
salt
4 dl ris
Søtlig chilisaus
1/2 dl mild rød chili, hakket
2 ss hakket hvitløk
1 dl vann
2 ss honning
2 ss sukker
2 ss klar eddit 7%
2 ss fishsauce
2 ss oystersauce
2 ts maizena
Tin scampiene og rens dem. Spar litt på skallet på halen, det er godt å holde i når scampiene er friterte. Finhakk hvitløk og bland sammen med oystersauce og fishsauce og hell over scampien og la dem marinere en times tid. Vend en og en scampi i mel, så i sammenpisket egg og til slutt i brødrasp som er blandet med sesamfrø. Varm opp olje i pannen og friter seks til syv scampi om gangen til de er lysebrune. La renne av på kjøkkenpapir og salt dem lett. Serveres med ris og søtlig chilisaus.
Søtlig chilisaus: Ha alle ingrediensene i en kjele og kok i 15 minutter. Jevn med maizena utrørt i kaldt vann. Avkjøl sausen og server den til scampien.
Petunia organiserer ABC i ord og bilder, flere innlegg på S kan lese her.
Kommentarer
Fina bilder!
Trevlig helg!
Hold deg fast:
Vi kjøper og elsker Østers.
Selv i Norge der prisen stykk er høyere en dusinet i bl.a. Frankrike.
ha en vidundelig søndag
Ha' en dejlig weekend!
Hm... Får ta det neste lørdag for jeg fikk ikke mindre lyst til det etter ditt innlegg i dag:)
Jeg synes kongekrabbe er herlig!
Ha en god søndag!
Takk for hyggelig kommentar. Og igjen har du et flott bidrag til ABC. Både skalldyr og fersk fisk er best når det ikke har vært frosset. Og ferske reker er snadder.
Her har vi bare hatt spikersuppe i dag. Den smakte fortreffelig da vi kom inn fra kulda. Og åpna opp tette neser og gjorde oss gode og varme.
Og en januarsol som lyste rødt gjennom kalde skyer, var et overjordisk skue i mange timer i dag.
En god søndagskveld til deg. :)
Ha en fin uke!