ABC i ord og bilder - S

S for skalldyr. Her i huset elsker vi skalldyr, alt fra reker, krabber, scampi, kongekrabbe og hummer og selvfølgelig skjell av ymse slag. Nyyyyyydelig. Tenk dere ferske reker, loff og majones – enkelt og så utrolig godt. Men – det MÅ være ferske reker. Gjett hva vi hadde på bordet på fredagskvelden?
Høst er ensbetydende med mange deilige krabbemåltider, da kjører gubben til Tønsberg (1,5 t hver vei) og kjøper inn nykokte krabber så vi har til flere måltider. Også krabbemåltidene gjøres veldig enkle; loff, sitron og majones. Så er vi litt uenige om hva som er best av hummer og kongekrabbe; jeg hevder at kongekrabbe er like godt som hummer, men det er ikke gubben enig med meg i, men den diskusjonen tar vi ikke her. I steden får du oppskriften på en scampirett som jeg har fra boken ”Stiansens småretter”. Har forresten presentert en annen scampirett tidligere fra samme bok, den finner du her. En oppskrift på en deilig rekesalat finner du her.
Sesampanerte scampi med søtlig chilisaus (4 personer)
800 g rå scampi
2 ss oystersauce
2 ss fishsauce
2 fedd hvitløk
1 dl hvetemel
2 sammenpiskede egg
2 dl brødrasp
1 dl hvite sesamfrø
Soyaolje til fritering
salt
4 dl ris

Søtlig chilisaus
1/2 dl mild rød chili, hakket
2 ss hakket hvitløk
1 dl vann
2 ss honning
2 ss sukker
2 ss klar eddit 7%
2 ss fishsauce
2 ss oystersauce
2 ts maizena

Tin scampiene og rens dem. Spar litt på skallet på halen, det er godt å holde i når scampiene er friterte. Finhakk hvitløk og bland sammen med oystersauce og fishsauce og hell over scampien og la dem marinere en times tid. Vend en og en scampi i mel, så i sammenpisket egg og til slutt i brødrasp som er blandet med sesamfrø. Varm opp olje i pannen og friter seks til syv scampi om gangen til de er lysebrune. La renne av på kjøkkenpapir og salt dem lett. Serveres med ris og søtlig chilisaus.

Søtlig chilisaus: Ha alle ingrediensene i en kjele og kok i 15 minutter. Jevn med maizena utrørt i kaldt vann. Avkjøl sausen og server den til scampien.

Petunia organiserer ABC i ord og bilder, flere innlegg på S kan lese her.

Kommentarer

Maria sa…
Skaldjur det är gott! Ska äta räkor ikväll framför tv:n när jag tittar på finalen av Robinson Karibien.
Fina bilder!
Trevlig helg!
Rimkogeren sa…
Blot skal man huske at fjerne skallen, inden man spiser ;-/
TorAa sa…
Skalldyr er blant våre favoritter.
Hold deg fast:
Vi kjøper og elsker Østers.
Selv i Norge der prisen stykk er høyere en dusinet i bl.a. Frankrike.

ha en vidundelig søndag
Madame sa…
Jeg er desværre kræsen, så skaldyr hører ikke til mine favoritretter - men jeg kan se, at du er meget kreativ i køkkenet ;-)

Ha' en dejlig weekend!
Henny sa…
Skaldyr er herlige!
Petunia sa…
Nå kom jeg på at jeg etter forrige runde (R), hadde lyst til å ha reker i dag...
Hm... Får ta det neste lørdag for jeg fikk ikke mindre lyst til det etter ditt innlegg i dag:)
kongereker er best , og du har også en av disse bloggene hvor en spiser før en leser, en kveld for noen uker siden. satt jeg med pc,n i fanget og måtte opp og hente litt SNACKS etter å ha lest her inne . HA en fin heg videre F
BirtH sa…
Jeg ble nesten sulten, jeg, sjøl om jeg akkurat har spist søndagsfrokost :-)
Jeg synes kongekrabbe er herlig!
Ha en god søndag!
Anonym sa…
Ingenting er bedre en sol, sommer, havet og ferske reker. Ser nydlig ut!
Anonym sa…
Noen ganger er Blogspot ganske uvillig til å slippe inn en Word-press-blogger. Men jeg forsøker igjen.
Takk for hyggelig kommentar. Og igjen har du et flott bidrag til ABC. Både skalldyr og fersk fisk er best når det ikke har vært frosset. Og ferske reker er snadder.
Her har vi bare hatt spikersuppe i dag. Den smakte fortreffelig da vi kom inn fra kulda. Og åpna opp tette neser og gjorde oss gode og varme.
Og en januarsol som lyste rødt gjennom kalde skyer, var et overjordisk skue i mange timer i dag.
En god søndagskveld til deg. :)
Tania sa…
Skalldyr er helt konge!:-)
Ha en fin uke!

Populære innlegg