ABC i ord og bilder - U
Hvor blir dagene mellom mandag og fredag av? Nå har Petunia sagt U - og da følger vi lydig etter. U for Urter. Har egentlig ikke tenkt å komme med noen oppskrifter - tenker jo på dere som alltid blir så sultne når dere er innom bloggen her. Jeg vil heller skrive litt om de urtene jeg bruker mest og hva jeg bruker dem til.
En del av opplsyningene har jeg funnet på http://www.urteguiden.no/ og http://www.rolv.no/
Urter er dessuten dekorative i verandakasser, potter og blomsterbed.
Basilikum er flott å se på, smaker fortreffelig og så lukter den så godt. Synd teknologien ikke har kommet lenger, ellers kunne du ha kjent lukten av Basilikum nå. Basilikumblader i maten skal virke godt for fordøyelsen. Urten kan brukes i sauser, supper, salater, bakverk bl.a.
Timian – nydelig duft av denne også. Timian har bakteriedrepende, krampeløsende, slimløsende, fordøyelsesfremmende og stimulerende egenskaper. Vanlig krydder. Brukes som gurglevann da plantens eteriske oljer motvirker dårlig ånde. Den kan også brukes til å ta knekken på mygglarver. Noen dråper av oljen i badevannet lindrer revmatiske smerter, og den brukes ofte i salver og massasjeoljer.
Rosmarin – ikke lammestek uten Rosmarin. Dette er en anvendelig urt som passer godt til kraftige kjøttretter. Fint å legge små kviste av rosmarin i olivenolje, ha det på dekorative, små flasker og du har en fin gave. Skal visstnok hjelpe mot dårlig appetitt, for lavt blodtrykk, hjerte- og kretsløpsforstyrrelser, mage- og underlivssykdommer, impotens, nerve-, gikt- og infeksjonssykdommer. Krampeløsende, leverstyrkende og generelt stimulerende. Prøv også å legge rosmarinkvaster på grillen - de gir en nydelig aroma. Hvis du har vedovn, kan du legge noen kvaster oppå den og få en deilig lukt i huset.
Og hva er vel pizza eller spagetti uten Oregano? Passer også godt til eggretter, grønnsaker og fiskeretter. Oregano eller Bergmynte som er vårt norske variant brukes oftest i tørket tilstand. Grunnen er smaken og duften er sterkere som tørket. Fin å blande sammen med merian, basilikum og rosmarin. Til medisinsk bruk: Virker stimulerende og desinfiserende på mage- og tarmkanal, er hostestillende og almen styrkende for syke barn. Bra som krydder til pizza og spaghetti, i forskjellige krydderblandinger og tomatretter. Den bergmynten som er viltvoksende her i landet er en fin krydderplante, men sammenlignet med den oreganoen vi får i Syden, er smaken svært mild.
Koriander er flott som garnityr. Korianderbladene passer godt i supper eller salater, i pesto. Plantene utvikler også frø og de modne korianderfrøene har en sterk aroma. Korianderfrø er et vanlig krydder som brukes i en rekke retter, latinamerikansk, indisk, etiopisk, arabisk, thailandsk og andre asiatiske lands kjøkken. Frøene kan brukes til å krydre søt og lettkrydret mat, stuinger, pickles og marinader. Koriander er en av hovedbestanddelene i karri, og kan derfor tilsettes i alle retter som skal ha karrismak. Kjøp frøene hele og knus dem rett før du skal bruke dem i maten, for da har de mest aroma. De er lette å knuse i en morter, men de kan også males i en pepperkvern. I husholdningen kan koriander i mange tilfeller erstatte pepper. Koriandersmaken vil mange kjenne igjen fra servelatpølse og svenske köttbullar. Prøv å gni svinekam eller koteletter inn i koriander før steking, eller bruk krydderet i bakverk og epledesserter. Og ikke minst gjør koriander kulinarisk nytte ved baking av pepperkaker.
ABC i ord og bilder organiseres av Petuna, flere U-innlegg finner du her.
En del av opplsyningene har jeg funnet på http://www.urteguiden.no/ og http://www.rolv.no/
Urter er dessuten dekorative i verandakasser, potter og blomsterbed.
Basilikum er flott å se på, smaker fortreffelig og så lukter den så godt. Synd teknologien ikke har kommet lenger, ellers kunne du ha kjent lukten av Basilikum nå. Basilikumblader i maten skal virke godt for fordøyelsen. Urten kan brukes i sauser, supper, salater, bakverk bl.a.
Timian – nydelig duft av denne også. Timian har bakteriedrepende, krampeløsende, slimløsende, fordøyelsesfremmende og stimulerende egenskaper. Vanlig krydder. Brukes som gurglevann da plantens eteriske oljer motvirker dårlig ånde. Den kan også brukes til å ta knekken på mygglarver. Noen dråper av oljen i badevannet lindrer revmatiske smerter, og den brukes ofte i salver og massasjeoljer.
Rosmarin – ikke lammestek uten Rosmarin. Dette er en anvendelig urt som passer godt til kraftige kjøttretter. Fint å legge små kviste av rosmarin i olivenolje, ha det på dekorative, små flasker og du har en fin gave. Skal visstnok hjelpe mot dårlig appetitt, for lavt blodtrykk, hjerte- og kretsløpsforstyrrelser, mage- og underlivssykdommer, impotens, nerve-, gikt- og infeksjonssykdommer. Krampeløsende, leverstyrkende og generelt stimulerende. Prøv også å legge rosmarinkvaster på grillen - de gir en nydelig aroma. Hvis du har vedovn, kan du legge noen kvaster oppå den og få en deilig lukt i huset.
Og hva er vel pizza eller spagetti uten Oregano? Passer også godt til eggretter, grønnsaker og fiskeretter. Oregano eller Bergmynte som er vårt norske variant brukes oftest i tørket tilstand. Grunnen er smaken og duften er sterkere som tørket. Fin å blande sammen med merian, basilikum og rosmarin. Til medisinsk bruk: Virker stimulerende og desinfiserende på mage- og tarmkanal, er hostestillende og almen styrkende for syke barn. Bra som krydder til pizza og spaghetti, i forskjellige krydderblandinger og tomatretter. Den bergmynten som er viltvoksende her i landet er en fin krydderplante, men sammenlignet med den oreganoen vi får i Syden, er smaken svært mild.
Koriander er flott som garnityr. Korianderbladene passer godt i supper eller salater, i pesto. Plantene utvikler også frø og de modne korianderfrøene har en sterk aroma. Korianderfrø er et vanlig krydder som brukes i en rekke retter, latinamerikansk, indisk, etiopisk, arabisk, thailandsk og andre asiatiske lands kjøkken. Frøene kan brukes til å krydre søt og lettkrydret mat, stuinger, pickles og marinader. Koriander er en av hovedbestanddelene i karri, og kan derfor tilsettes i alle retter som skal ha karrismak. Kjøp frøene hele og knus dem rett før du skal bruke dem i maten, for da har de mest aroma. De er lette å knuse i en morter, men de kan også males i en pepperkvern. I husholdningen kan koriander i mange tilfeller erstatte pepper. Koriandersmaken vil mange kjenne igjen fra servelatpølse og svenske köttbullar. Prøv å gni svinekam eller koteletter inn i koriander før steking, eller bruk krydderet i bakverk og epledesserter. Og ikke minst gjør koriander kulinarisk nytte ved baking av pepperkaker.
ABC i ord og bilder organiseres av Petuna, flere U-innlegg finner du her.
Kommentarer
Trevlig helg!
Ha en trevlig helg!
God helg!
F
enig det er svært så spennende.
Vi dyrker minst 12 ule i løpet av sommeren.
Urtehakkeren du har bilde av fra lørdagens innlegg ser veldig praktisk ut :)