ABC i ord og bilder - U

Hvor blir dagene mellom mandag og fredag av? Nå har Petunia sagt U - og da følger vi lydig etter. U for Urter. Har egentlig ikke tenkt å komme med noen oppskrifter - tenker jo på dere som alltid blir så sultne når dere er innom bloggen her. Jeg vil heller skrive litt om de urtene jeg bruker mest og hva jeg bruker dem til.
En del av opplsyningene har jeg funnet på http://www.urteguiden.no/ og http://www.rolv.no/
Urter er dessuten dekorative i verandakasser, potter og blomsterbed.

Basilikum er flott å se på, smaker fortreffelig og så lukter den så godt. Synd teknologien ikke har kommet lenger, ellers kunne du ha kjent lukten av Basilikum nå. Basilikumblader i maten skal virke godt for fordøyelsen. Urten kan brukes i sauser, supper, salater, bakverk bl.a.Timian – nydelig duft av denne også.  Timian har bakteriedrepende, krampeløsende, slimløsende, fordøyelsesfremmende og stimulerende egenskaper. Vanlig krydder. Brukes som gurglevann da plantens eteriske oljer motvirker dårlig ånde. Den kan også brukes til å ta knekken på mygglarver. Noen dråper av oljen i badevannet lindrer revmatiske smerter, og den brukes ofte i salver og massasjeoljer.

Rosmarin – ikke lammestek uten Rosmarin. Dette er en anvendelig urt som passer godt til kraftige kjøttretter. Fint å legge små kviste av rosmarin i olivenolje, ha det på dekorative, små flasker og du har en fin gave. Skal visstnok hjelpe mot dårlig appetitt, for lavt blodtrykk, hjerte- og kretsløpsforstyrrelser, mage- og underlivssykdommer, impotens, nerve-, gikt- og infeksjonssykdommer. Krampeløsende, leverstyrkende og generelt stimulerende. Prøv også å legge rosmarinkvaster på grillen - de gir en nydelig aroma. Hvis du har vedovn, kan du legge noen kvaster oppå den og få en deilig lukt i huset.

Og hva er vel pizza eller spagetti uten Oregano? Passer også godt til eggretter, grønnsaker og fiskeretter. Oregano eller Bergmynte som er vårt norske variant brukes oftest i tørket tilstand. Grunnen er smaken og duften er sterkere som tørket. Fin å blande sammen med merian, basilikum og rosmarin. Til medisinsk bruk: Virker stimulerende og desinfiserende på mage- og tarmkanal, er hostestillende og almen styrkende for syke barn. Bra som krydder til pizza og spaghetti, i forskjellige krydderblandinger og tomatretter. Den bergmynten som er viltvoksende her i landet er en fin krydderplante, men sammenlignet med den oreganoen vi får i Syden, er smaken svært mild.

Koriander er flott som garnityr. Korianderbladene passer godt i supper eller salater, i pesto. Plantene utvikler også frø og de modne korianderfrøene har en sterk aroma. Korianderfrø er et vanlig krydder som brukes i en rekke retter, latinamerikansk, indisk, etiopisk, arabisk, thailandsk og andre asiatiske lands kjøkken. Frøene kan brukes til å krydre søt og lettkrydret mat, stuinger, pickles og marinader. Koriander er en av hovedbestanddelene i karri, og kan derfor tilsettes i alle retter som skal ha karrismak. Kjøp frøene hele og knus dem rett før du skal bruke dem i maten, for da har de mest aroma. De er lette å knuse i en morter, men de kan også males i en pepperkvern. I husholdningen kan koriander i mange tilfeller erstatte pepper. Koriandersmaken vil mange kjenne igjen fra servelatpølse og svenske köttbullar. Prøv å gni svinekam eller koteletter inn i koriander før steking, eller bruk krydderet i bakverk og epledesserter. Og ikke minst gjør koriander kulinarisk nytte ved baking av pepperkaker.

ABC i ord og bilder organiseres av Petuna, flere U-innlegg finner du her.

Kommentarer

Maria sa…
Riktigt härligt inlägg! Kan känna dofterna av de olika örterna.
Trevlig helg!
Maria sa…
Vilka fina örter du fångat på bild och ett fint inlägg till dagens tema:)
Ha en trevlig helg!
BirtH sa…
De fire førstnevnte urtesortene bruker jeg mye av. Koriander derimot blir lite brukt her i huset. Ble vel mere brukt den gang vi spiste mer kjøtt.
God helg!
Marita sa…
Jeg bruker mye urter om sommeren og har dem i krukker og urner. Er heldig å bo i nærheten av Krydderhaven og kjøper de jeg trenger direkte fra gartneriet.
Sologbolig sa…
Mange flotte urter. Eg har et urtebed i hagen, men er ikkje så veldig flink til å bruke de ..... bare noen som eg bruker til te. Ha ei god helg.
Anonym sa…
Det er nogle utrolige lækkere urter og flotte billeder og nogle gode forslag.
Anonym sa…
Herlig. Det er nesten sånn at jeg kjente duften! Ha en fortreffelig helg! :)
Henny sa…
Fint indlæg om urter. Man burde jo nok prøve de friske urter noget mere, men det bliver mest til de tørrede her i huset.
Masse fine urter , jeg prøver holde liv i potter med urter men her er vist ikke optimale forhold til det..
F
Madame sa…
Det var et dejligt indlæg - vi holder også meget af urter og har altid flere typer stående i vindueskarmen :-)
Tania sa…
Flott innlegg til U! Det lukter godt av urter:-)
Rimkogeren sa…
Du har ret. Det er herlige krydderurtet. Min favorit er løvstikke/løpstikke. En kvist i kartoffelvandet eller risene giver en pragtfuld smag. God søndag til dig.
Mia sa…
Vilket flott, färgrikt frodigt grönt och smakrikt inlägg. Dom första fyra använder jag så gott som dagligen, men koriander och jag kommer inte helt överrenns, jag tycker den är lite för skarp, under vad jag gör för fel? Pepparkakor,,....
TorAa sa…
Urter,
enig det er svært så spennende.
Vi dyrker minst 12 ule i løpet av sommeren.
Melusine sa…
Jeg har også om urter på ukens bokstav, jeg liker veldig godt å bruke urter i maten. Gode sorter du har med her!
Urtehakkeren du har bilde av fra lørdagens innlegg ser veldig praktisk ut :)

Populære innlegg