ABC i ord og bilder - A
Petunia har startet opp runde nr 2 i ord og bildeleken. Denne gange vil jeg være med fra starten og denne gangen skal jeg ha et tema: Mat og drikke. Ukens bokstav er A. Da velger jeg meg asparges - en deilig grønnsak med mange muligheter. Asparges er bare så godt! Men, den må ikke være bløtkokt. Kokes i lettsaltet vann i 1 1/2 - 2 min. Den nederste delen av asparges brekkes av før koking. Asparges er rik på A, C og K vitaminer, men er også rik på folat og fiber. Lavt kaloriinnhold, men som regel er tilbehøret det motsatte (hi, hi). Det finnes både grønn og hvit asparges. Den hvite vokser under jorden og den grønne over jorden. Asparges er godt i salater, risotto, som tapas og forretter. Her vil jeg dele noen av mine favorittoppskrifter med asparges:
Asparges med hollandaise - denne ble laget i gourmetklubben som jeg er med i. Oppskriften er hentet fra VG. Dette er en forrett til 4 personer.
3 eggeplommer
saften av en halv sitron
200 g smør, i terninger
8 skiver skinke, ev. 50 g pinjekjerner
50 - 100 g parmesan
salt og pepper
Bryt av nederste delen av aspargesen og kok dem i godt saltet vann i 1 1/2 - 2 min. Kok opp vann i en kjele. Pisk eggeplommene og sitronsaften i en bolle som tåler kokende vann. Ta kjelen med kokende vann av platen og sett bollen med eggeplommene og sitronsaften oppi kjelen.
Pisk helt til det begynner å tykne (det kan ta fem-syv min). Fortsett å piske og ha i litt og litt av smøret. Server på hver tallerken tre asparges rullet i skinke på en seng av saus. Pinjekjerner ristet lett i tørr panne over middels varme til de så vidt begynner å ta farge. Fordel dem på tallerkenene. Høvle over litt parmesan og smak til med salt og nykværnet pepper.
400 g penne pasta
400 g skrelte ferske reker
4 ss oliven olje
saft og skall av 1 sitron
1 bunt grønne asparges
250 g sherrytomater
2 vårløk i strimler
1 salathode
Kok pasta som angitt på pakken. La den renne av. Stek aspargestoppene raskt i olje. Bland sammen olje, sitronsaft og revet skall i en liten bolle. Smak til. Fordel vaskede, revne saltablader og strimlet vårløk på et fat. Vask tomatene og skjær dem i to. Fordel pasta, reker, tomater og aspargestopper over. Ringle på dressingen og gi det hele et godt pepperdryss. Oppskriften er hentet fra bladet "Glad i mat nr 3, 2006.
Vil du se flere A- innlegg, finner du dem her.
Kommentarer
Aspages er godt! Vi burde kanskje ha det litt oftere:)
-Margit-
Og tak for de spændende opskrifter, jeg elsker asparges.
Rigtig god weekend!
Asparges brukar eg veldig lite, har på ein måte aldri vorte heilt komfortabel med denne grønnsaken...Men oppskriftene dine såg gode ut så dette skal eg jammen prøve!!
Asparges er veldig godt!
Jeg liker den best med litt smeltet smør på etter koking, salt og pepper.
Enkelt, og veldig godt! :)
God helg!
asparges er bare herlig. Og det helt riktig, de skal slett ikke kokes bløte. De skal være fast i fisken - da smaker de best og vitaminer og andre næringsstoffer er inntakte.
Vi har ofte asparges som forrett.
Kun med smeltet smør til. Ofte er det enkle det beste, synes vi.
Og heldigvis får vi nå takk i fersk asparges året rundt. Ofte fra Peru. Tenk det. Der vi kjøper dem, står de på is. I bunter med strikk rundt.
Kort tid i kokende vann og smeltet smør helt over. Herlig.
Det går også bra med nykvernet pepper på.
Og kanskje et glass Champagne?
ha en flott lørdag kveld og søndag, så sees vi på ABC neste uke.
Her er min ABC-A
http://toraamusic.blogspot.com/
Ønsker deg en fin ettermiddag! Hilsen Margrethe