ABC i ord og bilder - A

Petunia har startet opp runde nr 2 i ord og bildeleken. Denne gange vil jeg være med fra starten og denne gangen skal jeg ha et tema: Mat og drikke. Ukens bokstav er A. Da velger jeg meg asparges - en deilig grønnsak med mange muligheter. Asparges er bare så godt! Men, den må ikke være bløtkokt. Kokes i lettsaltet vann i 1 1/2 - 2 min. Den nederste delen av asparges brekkes av før koking. Asparges er rik på A, C og K vitaminer, men er også rik på folat og fiber. Lavt kaloriinnhold, men som regel er tilbehøret det motsatte (hi, hi). Det finnes både grønn og hvit asparges. Den hvite vokser under jorden og den grønne over jorden. Asparges er godt i salater, risotto, som tapas og forretter. Her vil jeg dele noen av mine favorittoppskrifter med asparges:

Asparges med hollandaise - denne ble laget i gourmetklubben som jeg er med i. Oppskriften er hentet fra VG. Dette er en forrett til 4 personer.
12 asparges

3 eggeplommer

saften av en halv sitron

200 g smør, i terninger

8 skiver skinke, ev. 50 g pinjekjerner

50 - 100 g parmesan

salt og pepper

Bryt av nederste delen av aspargesen og kok dem i godt saltet vann i 1 1/2 - 2 min. Kok opp vann i en kjele. Pisk eggeplommene og sitronsaften i en bolle som tåler kokende vann. Ta kjelen med kokende vann av platen og sett bollen med eggeplommene og sitronsaften oppi kjelen.

Pisk helt til det begynner å tykne (det kan ta fem-syv min). Fortsett å piske og ha i litt og litt av smøret. Server på hver tallerken tre asparges rullet i skinke på en seng av saus. Pinjekjerner ristet lett i tørr panne over middels varme til de så vidt begynner å ta farge. Fordel dem på tallerkenene. Høvle over litt parmesan og smak til med salt og nykværnet pepper.

Asparges og reker - herlig middagssalat

400 g penne pasta

400 g skrelte ferske reker

4 ss oliven olje

saft og skall av 1 sitron

1 bunt grønne asparges

250 g sherrytomater

2 vårløk i strimler

1 salathodeKok pasta som angitt på pakken. La den renne av. Stek aspargestoppene raskt i olje. Bland sammen olje, sitronsaft og revet skall i en liten bolle. Smak til. Fordel vaskede, revne saltablader og strimlet vårløk på et fat. Vask tomatene og skjær dem i to. Fordel pasta, reker, tomater og aspargestopper over. Ringle på dressingen og gi det hele et godt pepperdryss. Oppskriften er hentet fra bladet "Glad i mat nr 3, 2006.

Vil du se flere A- innlegg, finner du dem her.Kommentarer

Marita sa…
asparges er godt! Takk for oppskrift.
mormonsen sa…
Å ja, asparges er et strålende valg. Fikk lyst til å lage salaten. Har kosa meg litt rundt på bloggen din. Du lager så mye fint, både mat og ting. Den veska med skjortefor m. lomme var f.eks. helt glup! Angrer litt på at sønnens utsorterte skjorter gikk usortert til Fretex (etter råd fra meg). God helg til deg.
Petunia sa…
Alle oppskrifter som deles blir vel mottatt her! Jeg er så lite fantasifull når det gjelder å lage mat. Trenger litt inspirasjon og da speselit på mat som er lett og rask å lage;)
Aspages er godt! Vi burde kanskje ha det litt oftere:)
Malys krok sa…
Asparges har jeg kun spist i salater, der smaker det godt. Blir artig å se hva du får til videre.
-Margit-
Madame sa…
Uhm, sikke et fint valg til A!
Og tak for de spændende opskrifter, jeg elsker asparges.

Rigtig god weekend!
Rimkogeren sa…
Tak for tipsene - jeg tror jeg går ud og igger efter muligheder for natmad.
Anonym sa…
Asparges er kjempegodt - særlig den første oppskriften din!
HildeS sa…
Ååååå, her blir det mye mat i de neste 29 ukene forstår jeg.. Det blir spennende..
Unknown sa…
Det vert spennande å følge deg gjennom denne abc-runda:0)
Asparges brukar eg veldig lite, har på ein måte aldri vorte heilt komfortabel med denne grønnsaken...Men oppskriftene dine såg gode ut så dette skal eg jammen prøve!!
Hørtes hyggelig ut å være med i en gourmetklubb. Er nok ikke selv en stor matelsker, vet ikke helt hvorfor! Blir ofte litt enkelt og lettvint, må nok jobbe litt med saken ;-). TAkk for inspirasjon.
FO - 2 sa…
Nam!
Asparges er veldig godt!
Jeg liker den best med litt smeltet smør på etter koking, salt og pepper.
Enkelt, og veldig godt! :)

God helg!
Henny sa…
Klart, at man må have hollandaisesovs til asparges. Nogle kalorier må man jo have indenbords, når man spiser! :-)
TorAa sa…
Hurra,
asparges er bare herlig. Og det helt riktig, de skal slett ikke kokes bløte. De skal være fast i fisken - da smaker de best og vitaminer og andre næringsstoffer er inntakte.

Vi har ofte asparges som forrett.
Kun med smeltet smør til. Ofte er det enkle det beste, synes vi.

Og heldigvis får vi nå takk i fersk asparges året rundt. Ofte fra Peru. Tenk det. Der vi kjøper dem, står de på is. I bunter med strikk rundt.
Kort tid i kokende vann og smeltet smør helt over. Herlig.
Det går også bra med nykvernet pepper på.
Og kanskje et glass Champagne?

ha en flott lørdag kveld og søndag, så sees vi på ABC neste uke.

Her er min ABC-A
http://toraamusic.blogspot.com/
Turid sa…
Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min. Asparges, ja, synes den hvite er mye bedre enn den grønne. Fikk virkelig sansen for den hvite da jeg var en periode i Frankrike, der de bruker den mye. Ha en fin lørdagskveld. Jeg skal bruke kvelden sammen med Hildegunn Moltubakk. Koret mitt skal ha forestilling sammen med henne, Leif-Per er også med. Tror det blir bra.
Unknown sa…
Åh nå ble jeg sulten!! Faktisk er det pasta i fløtesaus med bacon og asparges her i huset til middag. Tjo-heiii!
Det så godt ut! Asparges er deilig :)

Ønsker deg en fin ettermiddag! Hilsen Margrethe

Populære innlegg